Romania cumpara interceptoare GEM-T produse de Raytheon

Guvernul României a semnat un acord cu armata americană pentru elemente suplimentare destinate sistemului Patriot. Achiziția include o cantitate nespecificată de interceptoare GEM-T produse de Raytheon, care vor fi folosite pentru sistemul de apărare antiaeriană Patriot. Achiziția va avea loc prin programul Foreign Military Sales, derulat de Departamentul Apărării al SUA.

„Rachetele pe care le vom produce pentru România vor avea componente din nitrură de galiu, o tehnologie de ultimă oră care prelungește durata de viață a sistemului și îl va face mult mai fiabil”, a spus Michelle DeMaio, directorul programului Patriot România din cadrul Raytheon. În acest mod, România va avea acces la una dintre cele mai promițătoare și mai noi tehnologii, bazată pe componentele din nitrură de galiu, substanță recunoscută de oamenii de știință din lumea întreagă drept cea din care se va realiza generația următoare de semiconductoare.

„Racheta interceptoare GEM-T va asigura României un nivel de apărare de neegalat împotriva unei game extinse de amenințări avansate, aflate în arsenalul unor puteri agresive și ostile”, a spus Mike Ellison, Country Manager pentru România în cadrul Raytheon.

Acordul dintre România și armata americană deschide drumul următoarei etape în procesul de achiziție: guvernul american va începe negocierile contractuale cu Raytheon, pentru ca Raytheon să înceapă apoi producția. Astfel, România va primi ultima tehnologie disponibilă în prezent, direct de pe linia de fabricație. Deși are același nume și un aspect exterior asemănător cu sistemul Patriot care a apărat țările NATO în perioada Războiului Rece sau forțele americane în timpul războiului din Irak, sistemul a fost modernizat în întregime.

Alături de România, alte 15 state se bazează pe sisteme Patriot pentru a-și proteja cetățenii și forțele armate, incluzând aici SUA și șase țări europene: Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia și Suedia. Aducând sistemul Patriot pe teritoriul său, România va îmbunătăți apărarea NATO pe flancul estic al alianței, reasigurând aliații de rolul său de pilon de apărăre în zona din ce în ce mai problematică din jurul Mării Negre.Un produs Blogger.