Orasul in care s-a nascut Mihai Viteazul va fi restaurat

Dacă vă pasionează istoria sau arheologia, să știți că în curând veți putea vizita un sit arheologic care face parte din patrimoniul cultural al Țării Românești și care va fi valorificat cu sprijinul Regio: ADR Sud Muntenia și Consiliul Județean Ialomița au semnat un contract de finanțare de peste 12 milioane de lei pentru reabilitarea și punerea în valoare a sitului istoric „Orasul de Floci/Târgul de Floci” din comuna Giurgeni, jud. Ialomița - locul de naștere al lui Mihai Viteazul.
Aflat la 5-8 km de Comuna Giurgeni, aproximativ între bornele kilometrice 105-106, pe malul stâng al râului Ialomiţa, orașul, astăzi dispărut, este atestat documentar încă din sec. XV sau XIV, ca un important centru comercial unde se facea comerț cu lână și blănuri de animale.
În sec. XVIII localitatea a decăzut: incursiunile de pradă ale turcilor din Brăila şi Hârşova, ale trupelor de mercenari și ale tătarilor, războiul ruso-turc din anii 1769-1774 și revărsările catastrofale ale râului Ialomiţa i-au alungat pe locuitori, care s-au risipit în satele și orașele din jur. Faptul că este singurul oraș medieval peste care nu s-a suprapus nicio așezare modernă face posibilă cercetarea arheologică a întregii suprafețe de 80 ha și reconstituirea sitului, unde au fost descoperite, de-a lungul timpului, patru biserici, trei necropole, peste 200 de locuințe, ateliere și un port.


Un produs Blogger.