Stadionul Farul in anii '60

In anii '50 se ia decizia de a se construi un stadion modern la Constanta. Pentru proiect este ales arhitectul Ioan Puschila, care se afla in acea perioada in temnitele comuniste.
(in fundal se poate observa cosul si o parte a fabricii de placi ceramice din perioada interbelica) 

foto: Popa | Arhiva UAR | Ministerul Culturii

Acesta proiecteaza un complex de mari dimensiuni care cuprindea o fantana arteziana cu piata publica, un stadion si un parc care ducea pana pe malul lacului Tabacarie.

Se realizeaza in priam faza stadionul fantana arteziana si o parte din piateta.

foto: arhitect Radu Cornescu


Arhitectul Radu Cornescu ne oferă detalii legate de complex:

Ioan Puschila (1913-1997) este cel care a proiectat stadionul şi fântâna in perioada 1952-1953. Absolvent al Facultatii de Arhitectura din Bucuresti in anul 1940, a fost arestat in anul 1949, fiind banuit de activitate legionara si a fost condamnat la 7 ani de inchisoare, pe care i-a ispasit integral.  In timpul detentiei este trimis, impreuna cu alti arhitecti-detinuti, la Constanta sa ajute la proiectarea si construirea Stadionului. Din acest grup, Puschila a fost ales sa coordoneze lucrarile dupa un proiect directiv de stadion (un fel de proiect-tip la care puteai sa schimbi multe caracteristici in functie de necesitati si de fantezie!). Asa ca el proiecteaza Stadionul, dar si amenajarile exterioare unde se implica cu realizarea Fantanii Dragonului. Atat Stadionul, cat si Fantana, sunt terminate in 1953. Nu sunt scrisi autorii in revistele de specialitate de atunci sau in ziarele vremii deoarece erau detinuti!...
Ioan Puschila, fiind foarte talentat, reuseste dupa terminarea sentintei sa se incadreze la DSAPC (denumirea Institului de Proiectari din Constanta de atunci) si chiar sa devina sef de proiect la cladiri imporatante, el fiind autorul Sediului Politico-Administrativ (Casa Alba) din Constanta si a Statiunii VENUS din Mangalia-Nord.
Un produs Blogger.