Gabriel Daraban : Situatie dramatica pe piata fortei de munca, majoritatea constantenilor lucreaza in retail

Conform Romanian Investment Solutions Experts Consortium, la nivelul Zonei Metropolitane Constanta majoritatea locuitorilor lucreaza in retail. Discutam de un procent de 20% (aproximativ 38.000 de persoane) din totalul populatiei active ocupate la nivel de municipiu. Sectorul turistic, sector care in trecut oferea peste 10.000 de locuri de munca, in prezent nu mai ofera decat aproximativ 8.500.
In industria manufacturii sunt disponibile doar aproximativ 24.000 de locuri de munca (12%), in timp ce segmente cu impact major asupra veniturilor precum IT, cercetare, energie, sector financiar-bancar sunt aproape inexistente. Cele mai mici salarii sunt oferite in industruamanufacturiera, turism si sectorul retail. Prin urmare discutam de o situatie economica cu potential dramatic, un numar de aproximativ 400.000 de locuitori se bazeaza pe o economie dominata de consum si care ofera cele mai mici salarii. Exista astfel riscul unei crize puternice care poate oricand afecta serios intreaga zona care, in ciuda numeroaselor atuuri, risca sa devina un pol a saraciei, accentuand dezechilibrele in randul populatiei si ducand in timp la scaderea semnificativa a numarului de locuitori.
Este nevoie de o resuscitare a sectorului tertiar (industrie, finante) si a celui cuaternar (cercetare, IT) in parteneriat cu administratia portuara, pentru valorificarea terenurilor din zona centrala si central-sudica a Portului Constanta care sa devina parcuri industriale si de cercetare-dezvoltare.
- Gabriel Daraban, candidat ALDE la primaria Constanta

sursa grafic: RISE Consortium
Un produs Blogger.