Primarul Bolojan lamureste situatia mutarii statuii lui Mihai Viteazul

Pe 23 mai se împlinesc 100 de ani de la vizita istorică a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Oradea. După ce în 20 aprilie 1919 armata română intra în Oradea, preluând administrarea militară a orașului, vizita familiei regale venea să consfințească actul istoric de la Alba Iulia.

Nu puteam să sărbătorim Centenarul fără să reinstalăm pe vechiul amplasament statuia ecvestră a regelui Întregitor. Joi, 23 mai, la ora 17.00, vom dezveli în Piața Unirii statuia Regelui Ferdinand, pe locul în care a fost amplasată în 1924, de către generalul Traian Moșoiu. La 30 de ani de la revoluția din 1989, eliberați de orice prejudecăți, se cuvine să restabilim un adevăr istoric. Această statuie, alături de cea a Reginei Maria, ale episcopilor Roman Ciorogariu și Demetriu Radu, a lui Aurel Lazăr, conducători ai românilor bihoreni, precum și cele ale generalului Traian Moșoiu, Ionel Brătianu și Iuliu Maniu completează zestrea publică a Oradiei, aducându-le aminte trecătorilor de oameni care în timpuri grele au făcut lucruri mari pentru România. Alături de cele 100 de proiecte de investiții pe care le derulăm, respectăm în acest fel Centenarul. De luni, în sala mare a Primăriei, cu sprijinul Muzeului Național de Istorie, vor fi pentru câteva zile expuse coroana, sceptrul și mantia cu care Regele Ferdinand a fost încoronat la Alba Iulia.

Statuia lui Mihai Viteazul urmează să fie amplasată în piața care-i poartă numele din fața Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic. Această zonă urmează să fie transformată într-o piață pietonală, pe baza unui proiect european câștigat de orașul Oradea, lucrările de amenajare urmând să înceapă la începutul anului următor, în luna iunie urmând să semnăm contractul de proiectare a pieței. Această locație are toate avizele obținute de la Ministerul Culturii.


Un produs Blogger.