Cum a disparut in 1954 o ministatiune de pe litoral

colonia de copii 1954

La mijlocul anilor '30, la initiativa bancherului Aristide Blank se incepe sistematizarea fasiei de nisip dintre Eforie Nord si Eforie Sud.

In prima faza in 1934 se edifica vilele Castelul de Nisip si Cetatea de Nisip, elegante imobile moderniste proiectate de Henriette-Delavrancea Gibory, fiind construite in doar 6 saptamani si donate apoi lui Carol al -II-lea si Elenei Lupescu.Dupa acestea au mai fost edificate cateva vile private, un sanatoriu pentru copii apartinand CFR si un preventoriu pentru copii.
1953, sanatoriul pediatric CFR este redenumit Vasile Roaita

In 1954 ministatiunea este rasa de pe fata pamantului , fiind pastrat doar sanatoriul, ale carui ruine au fost demolate in 2011 si Cetatea de Nisip care este transformata in barul Imparatul Roman, in prezent cladirea e intr-un stadiu avansat de degradare.

Cetatea de Nisip, sursa foto: Razvan Iuscov


Asa cum spuneam in 1954, 99% din ministatiune este demolata pentru a se edifica o serie de "colonii de copii".


Autorii proiectului acestei tabere estivale au fost: C. Lazarescu, L. Popovici, V. Aslan alaturi de inginerii N. Laszlo si C. Temelcu.

In planul initial se dorea construirea unui complex care sa cuprinda: pavilion cazare copii, pavilion cazare personal, sala de mese, bucatarie, spalatorie, infirmerie, terenuri de sport, teatru in aer liber, loc de joaca si plaja amenajata special.

Dintre toate acestea se realizeaza doar pavilionul pentru copii si cel pentru personal, pavilionul pentru copii dispunand de 14 grupe cu cate 40 de paturi, precum si sala de mese cu 280 de locuri.

O galerie de imagini cu aceasta tabara de copii gasiti accesand sectiunea dedicata de pe forum:

Un produs Blogger.