INFLUENȚA FENOMENELOR METEOROLOGICE (VÂNT) ASUPRA LINIEI ȚĂRMULUI ȘI ASUPRA DEPUNNERILOR DE ALGE LA ȚĂRM

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral face câteva precizări legate de condițiile meteorologice care s-au manifestat în ultimele zile pe litoral și care au făcut ca linia țărmului să înainteze foarte mult spre uscat din cauza intensității și direcției vântului, care a adus și alge în unele zone de pe litoral.
Linia țărmului este o zona definită ca fiind linia între apa mării și uscat și nu este un punct fix, ci datorită acțiuni pulsatorii a vaurilor marine ea poate varia. Valurile reprezintă fenomenul activ dominant întâlnit în zona de coastă, iar cele mai reprezentantive valuri sunt cele generate de vânt. Acestea provoacă cele mai semnificative modificări la nivelul liniei țărmului și respectiv al plajelor. În termeni hidraulici, valurile sunt definite ca mișări nepermanente cu suprafața liberă, aceste mișcări se propagă sub forma de undă.
Atunci când vântul atinge valori de aproximativ 0,5m/s, pe suprafața libera a apei incep sa se observe incretituri. Odata ce viteza vantului depaseste valoarea de 1m/s iau nastere valurile care cresc direct propritional cu durata vantului, cu intinderea suprafetei de apa si adancmiea apei. Atunci cand vantul se opreste valurile isi continua miscarea datorita inertiei, iar forma acestora devine relativ regulata. Acest fenomen se numeste hula.
Incepand cu data de 23.06.2019, inclusiv ieri, 26 iunie 2019, marea a prezentat valuri la tarm, fapt generat de vantul de intensitate medie, predominant din N-NE, cu forța 3 - 5Bf, gradul de agitare al mării ajungând la 3-4 în zona de coastă și 5 în larg.
In conditii de val, linia tarmului poate inainta pe suprafața de plajă cu mai mult de 5 metri, fâșie care trebuie să fie liberă la linia țărmului pentru ecologizare și pentru mașinile aparținând MAI. În aceste condiții meteorologice menșionate mai sus pe unele porțiuni de plajă și în funcție de profillul geomorfologic al acesteia, accesoriile turistice fixe pot fi pentru o perioadă în bătaia valurilor.
Tot în urma condițiilor meteorologice din aceste zile fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute pe întreg litoralul, iar ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ DOBROGEA - LITORAL  a colectat în perioada 20 mai – 26 iunie, de la linia țărmului, de pe întreg litoralul turistic românesc peste 3.000 de tone de alge. Acest fenomen a fost mai intens în sudul litoralului, fiind vorba de stațiunile Olimp, Mangalia, 2 Mai, (tronsonul Olimp – Vama Veche) de unde au fost strânse 2.175 de tone de alge. Ca o comparație, de pe tronsonul Agigea –Eforie-Costinești în aceași perioadă, 20 mai- 26 iunie 2019, s-au strâns 485 de tone, iar de pe tronsonul Năvodari – Mamaia – Constanța au fost adunate alte 450 de tone.
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral face precizarea că până la finalul sezonului estival în funcție de condițiile meteorologice (vânt) vor mai exista situații ca cele descrise mai sus.


Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.