Mangalia anilor '30, o statiune balneara care prin instalatiile moderne rivaliza cu Baden Baden

In anii '30 Mangalia era o cocheta statiune litorala, cu un cazinou, cateva monumente de for public, minihoteluri, cateva blocuri, doua faruri si o frumoasa promenada cu vedere splendida asupra marii si numeroase vile, majoritatea apartinand comunitatii germane din localitate.

Insa ce atragea ca un magnet turistii din toata Europa erau izvoarele sulfuroase, presa vremii spunand ca Mangalia rivaliza cu celebre statiuni balneare precum Baden-Baden din Germania, Acqui din Italia sau Aix-les Bains din Franta.

Succesul izvoarelor sufluroase a dus la aparitia a nu mai putin de 3 sanatorii. Primul, amplasat chiar pe malul lacului Limanu nu avea spatii de cazare, fiind doar o baza de tratament, legatura cu orasul fiind asigurata de o linie de autobuz. Baile au fost demoalte in perioada comunista.Cel de al doilea sanatoriu de aceasta data pentru tratarea TBC atat la adulti cat si la copii a fost construit direct pe plaja la iesirea spre 2 mai. Discutam de un impresionant complex alcatuit dintr-un corp central parter si doua etaje cu doua aripi parter cu etaj ce se intindeau pe plaja. Mai jos aveti o imagine aeriana cu sanatoriul, care din pacate si el a fost demolat de comunisti. Acesta a fost realizat de arhitectul Ion D. Enescu.


Cel de al treilea sanatoriu s-a construit chiar in oras, o cladire cu 2 etaje si mansarda care mai exista si astazi, fiind parte din spitalul municipal. Mai jos o imagine din perioada de ocupatie sovietica.


Acestora li se adauga un mic complex de tratament dedicat copiilor defavorizati, ridicat la iesirea dinspre nord (?) a orasului, pe faleza, de catre Fundatia Principele Carol, si aceste cladiri au fost demolate in comunism.


Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.