Breaking News

Vila Anna - Maria "Duduca"

În perioada interbelică, oameni din high class care doreau să îşi petreacă verile la mare, însă departe de agitaţia oraşului au ales să contruiască în jurul Constanţei o serie de vile şi conace. Din păcate acum majoritatea sunt abandonate şi se în stadii avansate de degradare ca urmare a tăvălugului comunist şi a indiferenţei de după 1990.

O astfel de vilă se află chiar la ieşirea din Constanţa spre Valul lui Traian, pe partea dreaptă imediat cum treci de autostrada A4.

Construită în perioada interbelică "Villa Anna - Maria" sau Vila Duduca era înconjurată de o superbă livadă. Vila era desfăşurată pe demisol, parter şi etaj parţial şi beneficia de terase spaţioase atât la fiecaree nivel cât şi pe acoperiş.

La demisol se aflau bucătăria şi sala de mese, la parter era camera de zi, o baie şi o debara, în timp ce la etaj se găsea dormitorul şi a doua baie.

Cine a fost Anna - Maria numită şi Duduca, care este povestea ei şi a vilei nu ştim. Cert este că în comunism vila este naţionalizată şi oficial devine sediul cenzurii deşi era folosită pe timp de vară ca vilă de protocol pentru nomenclatură. În această perioadă arhitectura vilei este stricată de modificările aduse, vila fiind etajată şi mai apoi mansardată. Spre sfârşitul perioadei comuniste să până în anii 90 serveşte drept adăpost pentru mai multe familii nevoiaşe.

În anii 90 un incendiu violent distruge complet acoperişul de lemn. Ne mai putând fi locuită şi necesitând reparaţii capitale vila este abandonată ajungând o ruină.

Cladirea initiala avea finisajele ceramice (gresie, faianta) furnizate de catre Fabrica Damadian Constanţa. Armeanul Damadian era unul din oamenii de afaceri prosperi ai Constanţei interbelice. Acesta locuia în Piaţa Ovidiu într-o impresionantă vilă careexista si  astăzi. Revenind la Damadian, acesta deţinea cea mai mare fabrică de ceramică din Constanţa. Aceasta era amplasată în afara oraşului, la marginea unei livezi. Pe locul livezii şi a fabricii în comunism avea să se amenajeze baza RATC de pe strada Soveja (zona Delfinariu).

Doua imagini de epoca din colectia Radu Cornescu