Bateria de coasta de la Poarta 5 - partea #2

La sfarsitul lui 1940, Maresalul Ion Antonescu impreuna cu Generalul Alexandru Ioanitiu trimit doua solicitari catre Generalul Hansen si Oberkommando der Wehrmacht. Acestia solicita aliatilor germani sprijin masiv pentru construirea unei linii defensive costiere, intrucat la momentul respectiv Romania nu avea tehnica necesara si nici munitie pentru baterii de coasta. Atat Maresalul cat si Generalul romani aveau informatii ca armata britanica va incerca cu ajutorul submarinelor din Dardanele sa distruga depozitele de petrol de la Constanta si ca nu este exclus un desant britanic, acestia urmand a folosi nave sub alte pavilioane pentru a se apropia de coasta dobrogeana. In data de 9 ianuarie 1941, acelasi mesaj este trimis si de catre comandamentul german din Romania. Oberkommando der Wehrmacht ia cunostiinta de cererile partii romanesti si pana la mijlocului lui 1942 trimite un numar impresionant de forte militare care construiesc un adevarat wall defensiv de la Sulina pana la Balcic.Mai mult se dorea ca aceasta linie fortificata sa fie una din bazele principale de atac in cadrul operatiunii Barbarossa. La finalul razboiului "Black Sea Wall" a avut un rol crucial in asigurarea retragerii trupelor din est.

Printre primele trupe trimise in 1941 la Constanta s-a numarat si Flak Artillerie Regiment 60, care au facut primele amenajari pentru bateria de la Poarta 5.

In scurt timp in locul acestora au venit Flak Regiment 202 Flakkorps II. Acestia au construit pozitii fortificate din beton , depozite de munitie precum si o serie de tuneluri de legatura cu bateria de la Poarta 6.

Unităţile Flakkorps au luat fiinţă odată cu cel de al doilea război mondial. În total Germania a avut 6 unităţi Flakkorps. Membrii acestora au fost aleşi din cadrul unor divizii, brigăzi sau regimente AA. Rolul Flakkorps era de a oferi sprijin AA trupelor de la sol şi în funcţie de nevoie chiar şi sprijin anti-tanc.

Flakkorps I şi II

Flakkorps I şi II au fost înfiinţate în 3 octombrie 1939. Cele două au adunat foste batalioane AA. Scopul acestor flakkorps era de a concenttra o mare putere de foc în zone cheie ale conflictului.  Cele două flakkorps au fost folosite în 1940 în "Battle of France". După aceasta au fost dezactivate până când au fost reorganizate şi trimise pe frontul de est pentru invadarea Rusiei. Distrus la Stalingrad Flakkorps I a fost refăcut mai târziu. Flakkorps II a rămas pentru operaţiuni în Balcani.

Flakkorps III

Înfiinţat în februarie 1944 a fost folosit în războiul din Normandia. Era alcătuit din 27 de baterii grele, 26 de baterii uşoare şi 12.000 de oameni. A fost distrus în aprilie 1945 în bazinul Ruhr.

Flakkorps IV

A fost înfiinţat în iulie 1944 şi a fost folosit ca suport pe frontul de vest pentru Heeresgruppe G. În mai 1945 întreg flakkorps-ul s-a predat.

Flakkorps V

A fost înfiinţat în noiembrie 1944 şi a activat în Austria şi Ungaria.

Flakkorps VI

A fost înfiinţat în februarie 1945 şi a luptat în nordul Germaniei ca suport pentru 1Fallschirm-Armee (armata 1 de paraşutişti).

Flakkorps z.b.V.

Separat de cele 6, în 1945 a mai fost înfiinţat un flakkorps special. Rolul acestora era de a opera Vergeltungswaffen (arme de represalii), parte a  Wunderwaffen (superarme). Din Vergeltungswaffen făceau parte Racheta V1(V1 flying bomb), racheta V2 (Claudia) şi supertunul V3 (Busy Lizzie), acesta din urmă rămânând doar la stadiul de un singur exemplar.

Flakkorps II era alcătuit din 3 Flak Regiment:

Flak Regiment 103 care era alcătuit din 3 batalioane AA mixte şi 2 batalioane AA uşoare
Flak Regiment 201 care era alcătuit din 3 batalioane AA mixte şi un batalion AA uşor
Flak Regiment 202 care era alcătuit din 3 batalioane AA mixte şi un batalion AA uşor
Flak Regiment 202 a fost înfiinţat în octombrie 1939 pe scheletul Flak-Regiment 23. Regimentul a luptat în Lille apoi în Dunkirk pentru ca în decembrie 1940 să fie detaşat la Constanţa, Cernavodă şi Feteşti. În august 1944 detaşamentul Constanţa a fost distrus.

Lista comandanţilor Flak Regiment 202:

-25 octombrie 1939 - Oberst Ludwig Schilffarth, acesta urma să ajungă mai apoi Generalleutnant der Luftwaffe

-6 iulie 1940 - Oberstleutnant Hermann Hiller, acesta urmează să revină la conducerea Flak Regiment 202 

-13 septembrie 1940 - conducerea Flak Regiment 202 este preluată de Oberstleutnant Donald von Alten

-12 decembrie 1940 - Flak Regiment 202 este detaşat la Constanţa, iar la conducere revine Oberstleutnant Hermann Hiller, patru ani mai târziu, la 1 octombrie 1944 acesta este avansat la gradul de Generalmajor

-iulie 1941 - Oberstleutnant Wilhelm Surwald vine la conducerea regimentului

-decembrie 1942 - Oberst Wilhelm Zabel devine ultimul comandant al Flak Regiment 202, regiment ce este distrus în august 1944


sursa foto: Aedificium Constanta