Breaking News

City of Lost Children - un exceptional film cu Ron Perlman

City of Lost Children - original La Cite des Enfants Perdus, este un film foarte putin cunoscut in Romania. Este un film aparte, un film complex si care oarecum se adreseaza unei nise de cinefili si cu siguranta este al doilea cel mai bun rol interpretat de Ron Perlman. Da, stiu a jucat foarte bine in Sons of Anarchy si Hellboy, dar nimic nu bate rolul Salvatore din The Name of the Rose si One in City of Lost Children.

Vizual filmul este un adevarat cocktail ce imbina magnific elemente steam-punk, art deco si suprarealism cu note ce amintesc de anii '20 si filmele horror in stilul expresionismului german.

City of Lost Children este o coproductie Franta - Germania - Spania, regizat de Jean-Pierre Jeunet si Marc Caro, cei doi fiind responsabili de un alt cult classic -  Delicatessen.

Relatiile dintre personaje sunt puternice, in unele momente relatia dintre One si Miette amintind de cea dintre Leon si Mathilda din Leon The Profesional.

Povestea are mai multe fire narative care se intersecteaza nascand situatii interesante si bizare. Pe de o parte il avem pe Krank - un savant ce a inebunit din cauza ca nu putea visa, drept pentru care incepe sa rapeasca copii. Pe de alta parte il avem pe One, un artist de circ care participa la un jaf esuat si in acelasi timp urmarim si povestea lui Miette, o Alice (intr-un wonderland nascut dintr-un mix de Jules Verne si Tim Burton) cu un aer dramatic, aproape Dickensian.

Discutam de un oras al copiilor pierduti, dar spre deosebire de Peter Pan, aici atmosfera este mai apropiata de un Lord of the Flies sau Pinnochio (cartea nu adaptarea Disney).

Iata 10 lucruri interesante despre acest film:


  1. La 6 ani dupa City of Lost Children, Jean-Pierre Jeunet lasa din nou lumea cinematografica fara suflare gratie exceptionalului film Amelie.
  2. Dar degeaba avem un film exceptional din punct de vedere vizual daca nu avem si un soundtrack pe masura. Iar in cazul de fata soundtrack-ul este magnific, accentuand magistral imaginile si generand o atmosfera apasatoare si plina de suspans ce aminteste de thrillerele alb-negru. Responsabil de soundtrack este o legenda a muzicii de cinematografie - Angelo Badalamenti, cel care are in CV o lista grea cu titluri precum: Blue Velvet, Twin Peaks, Mulholland Drive,  A Nightmare on Elm Street 3,  Wild at Heart, The Wicker Man. De asemenea a asigurat soundtrack-ul pentru fenomenalul joc video:  Fahrenheit (Indigo Prophecy), iar in 1998 produce piesa A Foggy Day alaturi de legendarul  David Bowie.
  3. Numele Miette inseamna frimitura de paine si este o referire la Hansel si Gretel
  4. Pe parcursul intregului film Miette poarta o rochie rosie care este o referire la un alt basm al fratilor Grimm si anume Scufita Rosie.
  5. Folosirea culorilor: verde in laboratorul lui Krank, rosu in adapostul cultistilor, maron in oras, a fost clar inspirata de metoda similara utilizata de Alfred Hitchcock in Vertigo.
  6. Filmarile au adus cu sine ranirea usoara a lui Ron Perlman si a lui  Judith Vittet, insa nu in urma vreunei cascadorii. Perlman a fost muscat de caine, iar Judith de un soarece.
  7. Pentru a obtine culorile dorite, pe tot parcursul filmarilor, fetele actorilor au fost machiate in nuante de alb.
  8. Pentru surorile siameze s-a creat un picior prostetic special care sa dea impresia publicului ca ele intradevar sunt lipite in zona picioarelor, insa din cauza aceasta actritele nu se puteau misca si prin urmare in toate scenele ele stau pe loc.
  9. Desi salonul de tatuaje pare a fi chinezesc, cei doi soti se cearta in limba vietnameza.
  10. Ron Perlman nu cunoaste limba franceza, cu toate astea a invatat si interpretat perfect replicile din film.