Demolarea bateriei Tirpitz

Bateria (M.K.B.) Tirpitz a fost de departe cea mai impresionanta constructie militara de pe coasta romaneasca. Amplasata in zona de sud a Constantei intre depozitul Oil Terminal Sud si Sanatoriul Dermato Agigea, ansamblul cuprindea cele 3 tunuri de 280, zeci de buncare si cazemate, precum si alte constructii militare anexa, tuneluri, radare etc.

Fiecare din cele 3 tunuri de 280 mm avea o lungime a tevii de 12 m, o greutate de 40 tone, iar proiectilele expediate cu o cadenta de 3 pe minut aveau o greutate de 300 kg si o lungime de 90cm.

Bateria Tirpitz era legata de bateria Elisabeta printr-un tunel lung de aproximativ 2 kilometri.

Dupa finalziarea celui de al doilea razboi mondial o parte din baterie a fost aruncata in aer de miltiarii germani in timpul retragerii, o parte a fost distrusa de rusi. Odata cu lucrarile de extindere a portului au fost demolate mai multe cazemate din linia defensiva de pe plaja. Tunelul de legatura dintre baterii a fost si el partial demolat odata cu lucrarile la canal. Cel mai probabil pamantul excavat de la canal a fost folosit pentru a acoperi restul de fortificatii subterane, pentru ca altfel este greu de explicat cum acestea nu pot fi identificate, din vechea baterie acum ramanand doar cateva constructii supraterane despre care vom vorbi pe viitor.

Mai jos, prin intermediul lui Pascale Roibu va putem prezenta doua imagini din anii '60 in care vedem demolarea bateriei pentru a face loc lucrarilor de extindere a portului.Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.