Breaking News

Se doreste edificarea unei cladiri de birouri pe locul fostului hotel Carlton

La sfarsitul lui 1800, inceputul lui 1900, la intersectia bulevardului Tomis cu bulevardul Ferdinand se ridica un mic hotel in stil neoclasic. Hotelul cu doua etaje si mansarda se numea Continental.

La inceputul anilor '30, lipit de Continental se ridica hotelul Carlton. Un impunator edificiu art deco cu 5 etaje  realizat dupa planurile arhitectului Harry Goldstein. Carltonul este fara indoiala cea mai reprezentativa cladire proiectata de acesta.

Instaurarea regimului comunist este echivalentul inceputului sfarsitului pentru cele 2 cladiri. Primul cade Continentalul. Pe locul lui se ridica un cub anost ca o noua aripa a Carlton-ului. Insa cum Carlton era o denumire occidentala, tovarasii decid sa o schimbe in Proletarul. Apoi devine Republica, pentru ca in anii '70 sa preia numele hotelului demolat - Continental.

Dupa comunism, in anii '90, primarul Gheorghe Mihaiesi incepe demolarea hotelului din motive doar de el stiute.

Mostenitorii de drept dau in judecata primaria si cer retrocedarea cladirii.  Din pacate e prea tarziu, din hotel a ramas doar structura parterului si fragmente din cea a primului etaj.

In 2000 in locul lui Mihaiesi este ales Radu Mazare. Acesta anticipand durata lunga pe care avea sa se intinda procesul decide sa elibereze terenul de sarcina si sa amenajeze un spatiu verde.

Procesul de retrocedare s-a finalizat in urma cu doar cativa ani, iar acum terenul este scos la vanzare de catre proprietar.


In prezent proprietarul terenului doreste ca pe terenul pe care a fost hotelul Carlton sa edifice o cladire de birouri cu spatii comerciale la parter.

Conform documentatiei:

Prin această investiție se dorește refacerea fondului construit anterior, într-o manieră contemporană, care să întregească frontul bulevardului Ferdinand, având în vedere faptul că, anterior, pe acest teren, a existat construcția Hotelului Continental. Hotel reprezentativ la nivelul orașului, ce și-a desfășurat activitatea în perioada cuprinsă între începutul anilor '30 și începutul anilor '90 (când a fost demolată).

Sa speram ca se vor reface fatada, corpurile de iluminat si usile de acces originale, pentru a reda astfel orasului o cladire emblematica.