WW2: Bateria Elisabeta, nivelul 2

La sfarsitul lui 1940, Maresalul Ion Antonescu impreuna cu Generalul Alexandru Ioanitiu trimit doua solicitari catre Generalul Hansen si Oberkommando der Wehrmacht. Acestia solicita aliatilor germani sprijin masiv pentru construirea unei linii defensive costiere, intrucat la momentul respectiv Romania nu avea tehnica necesara si nici munitie pentru baterii de coasta. Atat Maresalul cat si Generalul romani aveau informatii ca armata britanica va incerca cu ajutorul submarinelor din Dardanele sa distruga depozitele de petrol de la Constanta si ca nu este exclus un desant britanic, acestia urmand a folosi nave sub alte pavilioane pentru a se apropia de coasta dobrogeana. In data de 9 ianuarie 1941, acelasi mesaj este trimis si de catre comandamentul german din Romania. Oberkommando der Wehrmacht ia cunostiinta de cererile partii romanesti si pana la mijlocului lui 1942 trimite un numar impresionant de forte militare care construiesc un adevarat wall defensiv de la Sulina pana la Balcic.

Mai mult se dorea ca aceasta linie fortificata sa fie una din bazele principale de atac in cadrul operatiunii Barbarossa. La finalul razboiului "Black Sea Wall" a avut un rol crucial in asigurarea retragerii trupelor din est.

Una dintre aceste baterii este Elisabeta, construita la Agigea. Aceasta era legata de bateria Tirpitz printr-un tunel lung de cativa kilometri. O mare parte a tunelului a fost distrusa prin construirea canalului si amenajarile portuare din comunism.

Revenind la bateria de coasta, buncarul central are o lungime de peste 400 m.

Desi foarte multe documente vorbesc despre trei tunuri, in realitate puterea de foc a bateriei era mult mult mai mare. Discutam de 4 tunuri, o turela de panzer si un flaktower. Reamintim ca unitatea militara a fost activa pana in 1999.

Acum a sosit momentul sa va prezentam cel de al doilea nivel subteran.Nivelul 2 este alcatuit din 4 sectiuni identice independente una de cealalta. Fiecare sectiune are doua accese in culoarul central de la nivelul 1.

O astfel de sectiune este alcatuita dintr-o sala centrala inalta de aproximativ 5 metri. Aici se aflau paturile supratejate unde se odihneau militarii.  In partea stanga a salii centrale se afla o usa ce duce intr-un culoar catre spatii de depozitare si depozitul de munitie. Intr-una din astfel de camere am gasit un lift de munitie relativ bine conservat.

Revenind in sala centrala in partea dreapta avem o alta usa si un alt culoar ce duc catre dusuri si toalete.

Una din sali era inundata, iar in alta a fost afectata un incendiu puternic. Celelalte doua se prezinta in stare buna.

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.