Astazi se implinesc 98 de ani de la nasterea marelui Telly Savalas

Astazi se implinesc 98 de ani de la nasterea celui mai tare grec ever. Telly Savalas. Men wanted to be him, women to be with him. Talent, carisma, umor, eleganta, o voce inconfundabila. Telly Savalas este sinonim cu Kojak, unul dintre cei mai carismatici detectivi din lumea filmului.

Telly s-a nascut pe 21 ianuarie 1922, in Garden City, New York, fiind fiul unor imigranti greci. Mama sa era artista, iar tatal detinea un lant de restaurante in the big apple. Criza economica din anii '30 a lovit dur familia Savalas, Telly si fratele sau mai mare fiind nevoiti sa vanda ziare pentru a creste veniturile familiei, celalalt frate si sora fiind prea mici pentru a putea munci.

A urmat inrolarea in armata pe timpul razboiului, dupa care a dezvoltat o cariera in radio de la care a trecut la film.

Dincolo de memorabilul rol Kojak, Telly ne-a fermecat cu talentul si personalitatea sa in roluri precum Feto Gomez in Birdman of Alcatraz unde face un duo fenomenal cu legendarul Burt Lancaster, de altfel pentru acest rol a fost nominalizat la Oscar si Golden Globe. A urmat rolul lui Pilat din Pont in  The Greatest Story Ever Told, Sgt. Guffy in Battle of the Bulge, Archer J. Maggott in The Dirty Dozen si  Ernst Stavro Blofeld in James Bond: On Her Majesty's Secret Service.

De asemenea nu putem sa nu mentionam exceptionalul film Escape to Athena unde a facut echipa cu inegalabilul Roger Moore si una dintre cele mai frumoase femei care a binecuvantat pamantul cu frumusetea si talentul ei, superba Claudia Cardinale.

Un film mai putin cunoscut, dar care este un cult classic printre cinefili si fanii Hammer Horror, in care desi are un rol minor, atunci cand apare, Telly, steals the show, este Horror Express. Pentru acest film, low budget, b-movie s-au adunat o mana de oameni exceptional de talentati, legende ale cinematografiei: Telly Savalas,  Christopher Lee, Peter Cushing, Alberto de Mendoza si rapitor de frumoasa Silvia Tortosa. Filmul este practic un proiect de amuzament al unor prieteni care au folosit un tren si o reinterpretare a cunoscutului The Thing. Dar cand prietenii aceia poarta numele enumerate mai sus un simplu proiect de "weekend" devine un cult classic. Filmul a fost si o activitate terapeutica pentru  Peter Cushing care se afla intr-o depresie puternica dupa moartea sotiei.

Filmul este astazi in public domain si recomand sa il cautati pe youtube si sa va bucurati de el.

Dincolo de cariera in cinematografie, Telly a cochetat si cu muzica inregistrand o serie de cover-uri.

Telly Savalas s-a stins din viata pe 22 ianuarie 1994 in California.


We still love ya' baby!

Z.H.


Un produs Blogger.