Timisoara - cum va arata proiectul multifunctional de la fostul Abator

 Un interesant proiect multifunctional va fi dezvoltat pe fosta platforma Abator din Timisoara, unde cladiri noi si mdoerne vor complimenta cladirile istorice ce vor fi restaurate. 
Conform studiului istoric:

Planul de sistematizare din 1901-1903 este modificat in anul 1910 prin preluarea in cadrul propunerilor de sistematizare a intregului spatiu neconstruit cuprins intre cartierele Elisabetin si Fabric. In acest plan, ca si in planul de sistematizare aprobat de Primarie in anul 1912 complexul abatorului devine nucleul intregii zone propuse. 

Sistemul de strazi al zonei este conformat astfel incat turnul abatorului devine capat de perspectiva pentru multe din strazile propuse. In fata portii principale, amplasata pe latura de nord a cvartalului, pe actualul bulevard al Eroilor de la Tisa, este propus un degajament. Strada axata pe intrarea principala are un prospect larg fiind prevazuta cu un spatiu median plantat si cu benzi de circulatie laterale. Pe latura de sud a cvartalului ocupat de abator este propusa o piata, un parc plantat, Piata Bihor. 

Pe planul municipiului Timisoara din anul 1947 se poate observa amplasarea unei piete saptamanale in cvartalul situat la est de cel al abatorului.

Dupa 1989 abatorul isi reduce activitatea pana la incetarea totala a acesteia. In anii ce urmeaza in vecinatatea abatorului se amplaseaza obiective definitorii pentru structura si functiunile urbane limitrofe. Zona creste in importanta prin aparitia Complexului Studentesc, prin amplasarea intre str. Eroilor de la Tisa si 1 Decambrie 1918, in continuarea abatorului, a Salii Olimpia (1967-1968) a Centrului Regional de Afaceri (2005) si a sediului bancar BRD (1999), intreaga zona isi schimba statulul.

Evolutia ansamblului de arhitectura 

Luand ca model abatoarele recent construite in Germania, arhitectul Székely a conceput un ansamblu format din 11 corpuri de cladire distincte: pentru adapostul animalelor, hale de sacrificare, spatii frigorifice, birouri, laboratoare, chiar si locuinte. Lucrarile de constructie ale abatorului, pe amplasamentul propus de planul de sistematizare al orasului din anii 1901-1903, sunt incepute in anul 1904 si finalizate in anul 1905. La data de 1 iunie 1905 are loc inaugurarea abatorului, proiectul apartinand arhitectului sef al orasului de atunci, Laszlo Szekely. 

Ansamblul initial al abatorului a fost proiectat si construit avandu-se in vedere o compozitie clasica, cu doua axe puternice la intersectia carora a fost amplasata piesa ce domina pe verticala intreg ansamblul – turnul abatorului. Axa majora a compozitiei este axa strazii Nero (astazi strada Daliei). Aceasta strada a fost conceputa, in acelasi plan de sistematizare din 1901- 1903, sub forma unui bulevard, avand ultimul tronson cu un prospect larg, pentru a oferi deschiderea necesara perceperii ansamblului abatorului. Strada Nero avea menirea de a face legatura abatorului cu restul orasului, turnul abatorului fiind capatul de perspectiva al acesteia. Axa acestei strazi subimparte parcela destinata abatorului in doua suprafete egale. Aceasta axa traverseaza, in ordinea parcurgerii lor dinspre oras catre abator, urmatoarele spatii si constructii: un degajament prevazut in fata intrarii abatorului (astazi ocupat partial de o statie de combustibili), poarta abatorului, incadrata de statuile sacrificatorilor si cele doua case destinate personalului (o casa functiona ca locuinta a directorului abatorului, cea de-a doua fiind ocupata de birouri si laboratoare), turnul, piesa centrala a compozitiei, si in continuarea acestuia cladirea ce adapostea spatiile frigorifice. 

Turnul abatorului avea la parter spatii destinate macelarilor si ajutoarelor acestora, la etaj existand patru apartamente pentru personalul inferior. Turnul propriu zis functiona ca turn de apa, aici fiind amplasate doua rezervoare ce aprovizionau cu apa intrega incinta a abatorului. Axa secundara a compozitiei strabate halele de sacrificare a animalelor, dispuse perpendicular pe axa majora, in lateralele turnului. Pararel cu aceste hale si dispuse in spatele lor sunt amplasate doua cladiri, pentru adapostirea animalelor ce urmau a fi sacrificate. 

In timp se constata lipsa anumitor functiuni necesare unei bune desfasurari a activitatii abatorului, se construiesc noi corpuri de cladire ce adapostesc ateliere de intretinere si alte anexe. Imaginea acestora urmeaza imaginea ansamblului initial, dar nu mai respecta compozitia acestuia, fiind amplasate indiferent fata de axele de compozitie. 

In anii 1911 – 1912 se construieste in incinta abatorului, dar independent de acesta, o fabrica de gheata. Datorita aglomeratiei ce se crea la poarta abatorului, intre anii 1933 – 1934 se construieste pe latura de sud-vest o a doua poarta, flancata pe ambele parti de doua cladiri cu rol administrativ – birouri si casierie. 

In tot acest rastimp, corpul de cladire ce adapostea spatiile frigorifice sufera transformari continue prin adaugiri de noi spatii, schimbarea tehnologiei si implicit a conformatiei spatiilor, supraetajari. In perioada comunismului activitatea abatorului se diversifica si se intensifica. Urmeaza un nou val de cladiri, de aceasta data indiferente si la compozitia ansamblului initial, deja greu sesizabila din interiorul incintei datorita cladirilor construite pana atunci, si de asemenea indiferente fata de imaginea corpurilor ansamblului initial. 

Dintre cladirile noi, marea majoritate sunt anexe de dimensiune mica si medie ce paraziteaza corpurile existente. Se construiesc insa si cateva cladiri de dimensiuni comparabile cu cele ale ansamblului initial (centrala termica, un nou corp frigorific) ce reusesc sa destabilizeze echilibrul compozitiei initiale (turnul abatorului este obturat pe latura sa de sud de un corp nou de spatii frigorifice). 

Pe langa constructiile noi ridicate in aceasta perioada, tot acum se mai intreprind modificari substantiale la cladirile existente. Una dintre acestea este demontarea flesei ce acoperea turnul, avand ca efect pierderea in mare parte a caracterului sau de dominanta a ansamblului si a intregii zone. 

Dupa anul 1989 abatorul si-a restrans activitatea pana la desfiintarea lui in 1992. Demolarile succesive s-au soldat cu pastrarea turnului emblematic, a halelor laterale ale acestuia, poarta de intrare cu cele doua grupuri statuare si casele ce flancheaza intrarea principala. 


Conform proiectului cladirile istorice sunt restaurate, se construieste un centru comercial 2S+P+4E si un ansamblu de cladiri 2S+P+11E: birouri, hotel, locuinte.

 Un produs Blogger.