Virginia Uzun, de la șefia SPIT și relația cu Radu Mazăre, la candidatura pentru Primăria Eforie

În pofida faptului că peisajul media este practic ocupat de subiectul coronavirus, precampania pentru alegerile locale a debutat săptămâna trecută în județul Constanța, cu o emisiune de excepție. Blogger-ul și realizatorul de televiziune Vali Coman, cunoscut ca „Cetățeanul Coman”, l-a avut ca invitat, la reluarea seriilor sale de emisiuni, pe candidatul PSD la Primăria Eforie, Virginia Uzun. Putem spune că a „dat lovitura” jurnalistică a acestei prime săptămâni de precampanie electorală. Mărturie stă counterul vizualizărilor, care încă se învârte pe pagina de Facebook a postului Dunărea Tv și care a depășit 8.000 de vizualizări.

Pe lângă un „Cetățean Coman” în formă de zile mari, emisiunea a beneficiat de promptitudinea și naturalețea răspunsurilor candidatei Virginia Uzun, cunoscută de „publicul larg” ca fiind personajul care, practic, a construit de la zero Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța, unde a fost director timp de 18 ani. Acest serviciu este unul dintre cele mai performante din țară și a devenit model pentru organizarea serviciilor similare a mai multor municipii reședință de județ din România.

Un sistem de taxe și impozite onest, care să servească cetățeanului și nu să îl calce în picioare

Interesante sunt planurile de viitor ale Virginiei Uzun, care ar privi orașul, din funcția de primar, cu ochiul administratorului de succes din finanțe: ”Eforie are nevoie de o diminuare a fiscalității, cel puțin la modul în care arată acum orașul. E pus la pământ. Taxele trebuie să fie puțin mai mici și colectate corect, de la toată lumea”. Unul dintre principiile fiscalității este: „Mai bine un leu de la 1.000 de oameni decât 1.000 de lei de la un singur om. Exact de asta are nevoie Eforie acum. Eforie nu poate să renască atunci când oamenii sunt neputincioși financiar. Cei mai mulți dintre locuitorii Eforiei nu au venituri considerabile. Reușesc să supraviețuiască doar prin ceea ce fac în aceste două luni de vară. Prin urmare, trebuie găsit un sistem de impozitare corect, echitabil și, mai ales, suportabil.”

„Eforie trebuie să renască!”

Prin specificul său - de oraș-stațiune, localitatea Eforie are nevoie în fotoliul de primar, atât de un edil, cât și de un manager cu viziune în ceea ce privește dezvoltarea principalului domeniu economic - turismul.

Din punctul de vedere al viitorului primar Virginia Uzun, nu există o rivalitate între Eforie Nord și Eforie Sud, așa cum de multe ori lasă să se înțeleagă cei care activează pe platformele de comunicare social-media.   Dacă în Eforie Sud s-a pus piatra de temelie a localității, iar Eforie Nord este o zonă mai dezvoltată economic, ambele îți pot găsi un drum spre prosperitate, dacă primarul va avea o viziune și va face ceea ce este corect. Virginia Uzun are un plan. Ea a spus că: „Precum oamenii, și cele două zone sunt diferite, dar asta (în administrația ei - n.r.) nu le va împiedica să prospere. (…) Le aducem domenii diferite de activitate. Eforie Sud se pretează mai mult pentru balneo, pentru SPA-uri și pentru cămine de seniori, care sunt la mare căutare de altfel, și pentru zone de distracții pentru familii cu copii, iar Eforie Nord poate rămâne o stațiune de divertisment, de distracție, cum de altfel nu este acum pentru că la ora 10 seara se oprește orice muzică. Așadar, Eforie Nord se pretează unui altfel de turism, unei altfel de promovări. Și poate deveni chiar stațiune pentru un festival anual de mare anvergură, de genul Neversea. Oamenii trebuie să știe că numai cu evenimente de anvergură putem aduce turiști, acei turiști la care încă visează oamenii care locuiesc de mulți ani în Eforie și care știu că Eforie era cândva stațiunea florilor, stațiunea verde, stațiunea plină de turiști străini și un simbol pentru tot litoralul.”

„Eternul tabloid” ori „Gura lumii”

Emisiunea nu a ocolit nici subiecte din sfera tabloidului, precum relația Virginiei Uzun cu fostul primar al Constanței Radu Mazăre. Până acum, Virginia Uzun nu s-a referit niciodată la acest subiect, considerând că are obiective mult mai serioase, cu care să își consume timpul și energia.

„Ai un timbru pe tine!? Și acel timbru se numește Radu Mazăre!“ - a fost provocarea lansată de realizatorul Vali Coman.

„Un timbru bun cred eu, pentru că Radu Mazăre a făcut și multe lucruri bune", a fost răspunsul prompt al Virginiei Uzun.

Candidata la funcția de primar a mai precizat: „Cred că „bărbații” încearcă să îmi lipească acest timbru, pentru că li se pare comod să arunce o femeie în derizoriu, minimalizând anii de muncă și o carieră solidă. Fostul primar Radu Mazăre, pentru mine, a fost un foarte bun conducător, dat fiind faptul că ne-a susținut toate proiectele. Relația mea cu domnul Mazăre a fost una profesională, doar una profesională, în pofida unor insistențe din mass-media. A fost un om care a înțeles de fiecare dată ce strategii am vrut să promovăm cu Serviciul public de impozite și taxe. De altfel, a susținut și înființarea acestei instituții (…), a fost alături de noi și ne-a susținut în toate demersurile. Relația a fost una strict administrativă. De altfel, toate fotografiile apărute în mass media nu au nicio legătură cu vreo relație personală. Cum am ajuns în administrația Mazăre? La vreun an de zile după ce Radu Mazăre a ajuns primar, eu lucram la o firmă de export cherestea. Atunci am aflat că erau posturi scoase la concurs, m-am prezentat și doamna director Frigioiu, care și în ziua de azi este director în Primăria Constanța, m-a prezentat domnului primar și așa am ajuns să lucrez pentru prima dată în Primăria Constanța, în Agenția persoane juridice.

Virginia Uzun a răspuns tranșant cu nu și la întrebarea referitoare la vreun eventual favor care i-ar fi putut fi cerut de Radu Mazăre.

Religia, Credința într-o instituție

Foarte puțini știu faptul că Virginia Uzun provine dintr-o familie de ortodocși practicanți. Și mai puțin știu că sora Virginiei Uzun a îmbrăcat haina monahală în urmă cu câțiva ani, călugărindu-se la o mănăstire din Grecia.

Realizator: Foarte puțini oameni admit în public caracteristica lor religioasă….

Virginia Uzun: „Eu nu văd nici o lucrare fără Dumnezeu. Pentru mine este extrem de important. De altfel, am fost comentată și pentru existența icoanelor în instituție. Suntem un popor ortodox. Știți de unde am gândit că e binevenit ca într-o instituție publică să existe icoana? Atunci când am fost într-o excursie în Grecia și am văzut în vamă o icoană foarte mare și frumoasă, chiar în biroul șefului vămii. Eu cred că nimeni nu poate realiza lucruri cu adevărat mari fără Dumnezeu. Nu cred asta.”


Un produs Blogger.